Митрополит Андрей Шептицький. Його ім'я вже давно стало символом української Церкви, національного та духовного єднання народу. Цей шляхетний серцем і сильний духом чоловік став духовним Батьком та Провідником не одного покоління. Його пам’ятають,  наслідують…
  Протягом 2015 року на державному рівні Україна урочисто вшановувала пам’ять українського Мойсея: 1 липня 2014 року минуло 70 років від дня відходу у вічний світ слуги Божого, 29 липня 2015 – 150 років з дня народження. Проте дослідження спадщини Митрополита Андрея не завершується роком пам’яті: звернення до цієї харизматичної постаті – це потреба сучасності.
    Цьогоріч, у січні, минуло 115 років інтронізації предстоятеля УГКЦ, митрополита Галицького і архієпископа Львівського Андрея Шептицького.
   27 листопада у Львівському музеї історії релігії відбулась урочиста академія «Митрополит Андрей Шептицький – український Мойсей». Її організатори, окрім музею, – Світовий християнський конгрес мирян УГКЦ в Україні, Українська греко-католицька спілка імені Андрея Шептицького, Клуб греко-католицької інтелігенції, Марійське товариство «Милосердя».
         «В історії України є багато прикладів видатних особистостей і одна з них – Андрей Шептицький. Він вивів нашу Церкву і наш народ в Галичині на високий духовний і національний рівень», – розпочав свій виступ отець Віталій Дудкевич ЧСВВ. Він зазначив, що протягом 25 років будівництва Української держави «не все виходить добре: ми часто припускаємось помилок, спотикаємося. Правдиву дорогу, як будувати наше духовне, національне, державне життя, вказує нам у своєму соціально-богословському творі «Як будувати рідну хату» Андрей Шептицький. «Саме цей твір сьогодні є набагато актуальнішим, ніж у 40-х роках минулого століття. Я закликаю усіх – як духовних осіб, так і державних діячів – звернутися до послання», – завершив свій виступ отець Віталій.
     Священик церкви Св. Кирила і Методія Андрій Сліпий побажав присутнім, щоб справи Митрополита надихали їх на нові звершення.
     Кандидат філософських наук, провідний науковий співробітник Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, голова Світового християнського конгресу мирян УГКЦ Іван Паславський підкреслив, що в церковного діяча  Андрея Шептицького вдало поєдналися аристократизм крові й аристократизм духу.
         З доповіддю «Митрополит Андрей Шептицький як педагог та меценат освіти» виступив доцент кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького Олег Огірко. «44 роки Митрополит Андрей очолював нашу українську церкву і українське суспільство впродовж двох світових воєн, пережив сім режимів. (З 1901 до 1944-го Андрей Шептицький був главою УГКЦ. За цей час сім разів змінювалась влада – австрійська, російська, українська, польська, радянська, німецька і вдруге радянська. – Авт.). За заслуги перед церквою, народом його справедливо називають етнархом, провідником, батьком народу, слугою Божим, українським Мойсеєм», – розпочав виступ учений. Він зазначив, що сьогодні ми маємо щастя пізнавати правдиву історію цього велетня духу, а відомі слова з Франкового «Мойсея»:
                                                      Все, що мав у житті, він віддав
                                                      Для одної ідеї,
                  І горів, і яснів, і страждав,
                  І трудився для неї, –
ніби сказані про нього, митрополита Андрея Шептицького, для якого ідея єдності українського народу і церкви була сенсом життя.
     Митрополит наголошував, що треба пам’ятати про християнське виховання, адже воно є більшим добром, ніж усе добро на світі. У вихованні молоді є три чинники: Церква, яка дає релігійне виховання, знання основ Божих, родина – дає громадянське виховання, освіта – дає дітям національне виховання. «Любіть все своє, свого тримайтеся і про своє дбайте, але остерігайтеся ненависті», – цими словами Андрея Шептицького завершив виступ Олег Огірко. 
      «Митрополит Андрей Шептицький – натхненник і добродій національної культури і духу» – тема виступу кандидата архітектури, доцента Національного університету «Львівська політехніка», заступника голови Української греко-католицької спілки ім. Андрея Шептицького Ростислава Гнідця. Доповідач зазначив, що Митрополит був натхненником української національної культури, ініціатором і меценатом багатьох підприємницьких проектів; заохочував пастирів співпрацювати з підприємцями. «Школи, лікарні, храми, музеї, засновані і фінансовані владикою, стали свідченням того, як добрі наміри втілюються у добрі справи», – завершив свій виступ Ростислав Гнідець.
     Відомий український громадський діяч, політик, депутат Верховної Ради України п’яти скликань, перший голова Світового християнського конгресу, письменник Михайло Косів представив книги, які вийшли до річниці Слуги Божого Андрея.
    Серед промовців на урочистій академії – поет і прозаїк, один із чільних представників шістдесятників і дисидентсько-самвидавчого руху в Україні Ігор Калинець.
    На завершення дитячий хор храму святих Кирила і Методія та учні катехитичної школи імені блаженної Йосафати Гордашевської виконали літературно-музичну композицію.
     Завідувач виставкового відділу Руслана Бубряк запросила учасників урочистої академії переглянути банерну виставку «Посвячене життя», присвячену 150-річниці від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

                                             Олена Малюга, молодший науковий співробітник