b_344_286_16777215_0_0_images_old_stories_vystavky_2014_Shevchenko_DSC00536.gifВін – символ нації, український Мойсей, наше минуле і сьогодення, наше майбутнє. Його ім’я відоме в усьому світі, а вірші знані на всіх континентах. Все, що робив Кобзар, робив в ім’я і заради України.

Цьогоріч світ вшановує пам'ять геніального художника, письменника, поета Тараса Григоровича Шевченка. З нагоди 200-річчя від дня його народження Львівський музей історії релігії презентує виставку «Світе тихий, краю милий, моя Україно!»

 

Це роботи дітей 6–13 років студії образотворчого мистецтва «Бджілка» при Центрі дитячої та юнацької творчості Сихівського району Львова. Юні вихованці представлять свої роботи на склі, виконані олійними фарбами. Глядачі побачать справжній барвистий світ дитячого сприйняття дійсності, наповнений любов’ю, світлом, добром. Звідси – незвичні герої картин, цікаві образи, оригінальні сюжети.

 

DSC05868red.gif

«Діти не мали на меті просто проілюструвати творчість Тараса Шевченка. Вони малювали красу рідної землі, черпаючи натхнення у творах Кобзаря, передаючи особливість його поетичного слова», – зазначила керівник студії Наталя Фляк.
У роботах школярів відображені сюжети, які оспівують красу рідної природи («Зацвіла калина», «Солов’їна сім’я», «Неначе писанка село», «Вечоріє», «Старий млин», «За сонцем хмаронька пливе»), вроду українських дівчат і побут українців («Україночка вишиває», «Русяву косу чесала», «Моя Україна»), материнство і нелегку долю жінок («Мати з дитиною», «Наймичка», «Русалка», «Тополя»), козацьку минувшину («Козак», «За байраком байрак», «Дала дівчина хустину»). Сповнений ліричного задуму, монументальності образ самого поета відображено в картинах «Портрет Тараса Шевченка», «Малий Тарас пасе ягнят», «Тарасик на руках у сестри Катерини», «Кобзар».
Урочисте відкриття виставки «Світе тихий, краю милий, моя Україно!» відбудеться у четвер, 13 березня, о 16 годині в приміщенні Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1. Виставка триватиме до 1 квітня.

Олена Малюга молодший науковий співробітник ЛМІР
тел.: (032) 261 48 22, 235 61 00, 235 70 07