8 грудня у Львівському музеї історії релігії відкрилась виставка «Листопадові дні родини Шептицьких», присвячена 140-й річниці від дня народження Блаженного Климентія Шептицького (17.11.1869 – 01.05.1951) та 65-й річниці від дня смерті Слуги Божого Андрея Шептицького (29.07.1865 – 01.11.1944).

Рід Шептицьких - одна із найстаріших українських боярських родин, грамоту на право земельного володіння якій в 1284 році видав син короля Данила Галицького галицько-волинський князь Лев Данилович. Представники цього роду обіймали високі військові, державні посади в Галицькій, а пізніше в Польській, Австрійській державах.

Починаючи з кінця XVII й упродовж майже всього XVIII століття рід Шептицьких висунув цілу плеяду найвищих церковних ієрархів української греко-католицької та польської римо-католицької Церков. Серед них Варлаам Шептицький, єпископ у Львові, Атанасій і Лев Шептицькі, єпископи львівські, а потім київські митрополити, інші представники знатного роду. Усі вони залишили яскравий слід в історії Української греко-католицької церкви.

Виставку «Листопадові дні родини Шептицьких» організовано музеєм історії релігії та музеєм сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ імені о.Антона Петрушевича. Основна мета її - віддати шану одному з визначних родів Галичини, які своїм життям і своєю діяльністю глибоко вписались у культурний простір української землі, стали його духовною елітою і внесли неоціненний вклад у розбудову Української греко-католицької церкви, у боротьбу за розвиток національної свідомості та державницького мислення.

Серед багаточисленних експонатів виставки - речі з родинного дому Шептицьких у с. Прилбичі, які сьогодні складають збірку «Студіон», матеріали Львівського музею історії релігії. Тут герб родини та печатка 'Митрополита Андрея Шептицького, церковні книги та літургійний посуд, побутові та особисті речі. Є і мистецькі твори Є.Безніска та О.Новаківського, М.Бойчука та В.Дядинюка, М.Водзіцкої та М.Бутовича інших митців. Основна частина речей цієї виставки вперше виставляється на загальний огляд.