P8240107
P8240107
Міжрегіональний проект завершився в Кам’янському у рамках програми святкування  25-річчя Незалежності України в Музеї історії міста Кам’янське пройшов другий, підсумковий етап інноваційного комунікативного музейного  проекту «Уроки повсякденності». Перший  етап проекту, започаткованого  Музеєм історії м. Кам’янського спільно зі Львівським музеєм історії релігії  (автор ідеї – Зоряна Білик),  відбувся у травні 2016 р. на базі Музею-садиби родини Антоничів у селі Бортятині Мостиського району Львівської області. В ньому взяли участь представники громад сіл Карнаухівки та Бортятина. У ході дискусій для відкритого обговорення  було запропоновано кілька важливих тем, як-от місце і роль духовно-релігійних цінностей у повсякденному житті жителів різних регіонів України, сприйняття  ними понять «сучасний герой», символів самоідентифікації української нації та ін. 
 Для проведення другого етапу проекту до м. Кам’янського прибула делегація з Львівщини, яка включала працівників  Львівського музею історії релігії   і представників територіальних громад села Бортятина. Захід, що збігся з головним державним святом нашої країни,  стартував у  Музеї історії  Кам’янського загальною молитвою за Україну і її захисників, проведеною священиками місцевих парафій Української православної церкви Київського патріархату і Української греко-католицької церкви.
 Потім відбулися відкриття виставок: «Творець українського гімну» (життєпис автора музики Михайла Вербицького),  яку презентувала заступник директора з питань музейного розвитку Львівського музею історії релігії Зоряна Білик та історико-документальної виставки «Випробовування Незалежністю», створеної кам’янськими музейниками, а також прем’єра документального фільму Віктора Заславського про історію створення Державного гімну України.  
Програма міжрегіонального комунікативного проекту продовжилась у Карнаухівці. Гостей із Львівщини зустріли представники місцевої громади на чолі з головою селищної ради Тетяною Фріске. У місцевому клубі після перегляду фільму про історію Бортятина і концерту місцевого фольклорного колективу відбувся обмін думками на тему  «Самоідентифікація і проблема формування особистості: родина, мова, культура, Україна». Представники Заходу і Сходу України продемонстрували відсутність розбіжностей в оцінці засадничих цінностей і категорій поняття ідентичності в сучасному турбулентному світі. Після завершення дискусії приймаюча сторона влаштувала для гостей захопливу подорож Дніпром, знайомство з незабутніми карнаухівськими краєвидами і оригінальною рибальською кухнею. Наступного дня для учасників  проекту була організована екскурсія до Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», розташованого в Запорізькій області, з відвідуванням цього унікального природного об’єкта і присвяченого йому музею. 

P8240029.gif

P8240063.gif

 

P8240083.gif

P8240084.gif

Додати коментар

Будь ласка будьте ввічливими. Адміністрація залишає собі право видаляти коментарі. А також не гарантує надання відповіді на коментарі.


Захисний код
Оновити