_resize.jpgОпинитися у чарівному світі казкового Львова, дізнатися цікаві історії та інтригуючи загадкові легенди міста запрошує Львівський музей історії релігії.
 «Легенди. Живопис на склі» – назва постійної експозиції у підземеллях колишнього Домініканського монастиря. Це свого роду інтерпретація красивих, яскравих, які вражають своєю фантазією, легенд у мистецтві. Виконано роботи традиційною українською технікою – малярство на склі олійними фарбами. Автор – сучасна львівська художниця Наталія Курій-Максимів.
 Виставку задумано з метою: «Дізнатися звідки взялися легенди, зокрема львівські, чи вони правдиві, чи вигадані… А оскільки ми в приміщенні Львівського музею історії релігії, то нам хотілося розповісти легенди про заснування основних храмових споруд, про чотири релігійні общини: польську; русинську, православну; єврейську; вірменську», – зазначила на відкритті виставки куратор, заступник директора музею Надія Полянська. 
 Історію про захисників змієборця Юрія і «Золоту Розу», опікунів, фундаторів вірменських купців Якова Кафи, Паноса Абрагамовича і Констанцію розповідають малюнки на склі: «Святий Юрій», «Вірменський сад», «Констанція і Лев», «Золота Роза». Розмір кожного: 80х95. Походження перших трьох легенд пов’язують з іменем купця, мандрівника, а згодом ченця-домініканця (жив у Домініканському монастирі у Львові) Мартина Груневега. А ще три легенди про «Золоту Розу» залишив нам історик польського єврейства Маєр Балабан. Під кожною роботою є пояснення звідки взялися ці легенди, як фони трансформувалися протягом століть.
 Запрошуємо львів’ян і гостей міста відвідати підземелля Домініканського монастиря і, можливо, знайти для себе свою «смачну» легенду.

                                        Олена  Малюга, науковий співробітник ЛМІР

Додати коментар

Будь ласка будьте ввічливими. Адміністрація залишає собі право видаляти коментарі. А також не гарантує надання відповіді на коментарі.


Захисний код
Оновити